måndag 2 april 2018

Sprickor i isen

Fruset vatten speglar inte.
När isen spricker upp, tinar och blir flytande går det att spegla.
Det vill säga uppleva, se traumat under den frusna ytan.
När stillheten infinner sig.
När dimmorna skingras till horisonten.
När allt är klart går det att se klart i den flytande frusenheten. Det kalla som rinner iväg och skingras av ljuset. Morgonen andas frid och lugn.
Den som är nära din själ speglar dig tydligast.
Tre träd, triangel av kärlek och en massa andra träd som stöttepelare och snårigt ris vid basen. Träd som symbol för människor.
Den fria kronan.
Sikten då allt är klart.
Verkligen inte i boken "Sprickor i isen" i Sexualitetsprincipens serie. Den speglar uttryck, kommunikation, föra sin talan, att göra uppror mot de övergrepp huvudkaraktären utsätts för. Hon är inte i närheten av att förstå bakomliggande trauma.

Att föra talan är krig, uppror. Det finns många som vill få dig tystad, som inte vill att du ska komma till uttryck, som berättar för dig vem du är, hur du ska vara.
Var inte det för att lugna deras oro.
Var dig själv.
Uttryck dig själv.
Ingen annan.
Livet handlar inte om tävlan med andra, om att vara bäst. Det handlar om att alla gör sitt bästa efter sin egen förmåga.

Att nå traumat handlar om att säga nej, stopp. Det blir ett motstånd, en spänning som gör att det spricker och det flytande, livet blir synligt. Sprickan är vass. Den blottlägger en vak. I en vak går det att drunkna, dö. Riskfyllt. Kravla sig upp igen. Just det, kravla. Pole, pole. Försiktigt, sakta, varligt.

En människas själ speglar en annan människas själ.
Kaka söker maka.
Hand i handske.
Likhetsattraktion (egentligen repulsion if it comes to + and - )
Igenkänningsmekanism

Det är ingen slump. Den du dras till har med sig ett budskap. Då allt är färdigarbetat har det ett vackert lyckligt slut. Så länge attraktionen, kriget, kampen pågår håller sig processen i rörelse, flyter mot stillheten, lugnet, tiden då det hela är över. Det är då det är lyckligt. Så länge speglingen pågår är den krävande.

När dag gryr. Ljuset lyser upp ...
... kommer i annan bok.















Foto: Marie Torebring
Oerhört tacksam
Tacksamhet skapar en känsla av lycka.
Då spelar alla krokben, ondska, omedvetenhet from loads of people ingen roll.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar