måndag 4 december 2017

Första advent

Att vara författare är att stå ut med att skriva dåligt, för att så småningom få texten att flyta på. Det tog stopp där med veckans blogg, rejält stopp på alla fronter. Första advent med ljus och myspys. De blogginlägg jag skissat på var inte alls mysiga. Nåväl, några ord måste det bli, tänkvärda eller värda att slängas i papperskorgen. Den fylls av papperslappar med text på och skrivkrampen är maximal. Snart, sen ...

Att skapa rutiner. Traditioner. Hela julförväntanspaketet klubbar mig varje år. Bantningen av julen är nu slimmad till det tända ljuset. Det blir vackert då vi tänder stjärnor och ljus, lyser upp det mörka som är. Om vi lyser upp våra inre rum, sitter still en stund vid de tända ljusen kan medvetandet få chans att greppa en strimma klarsyn. I skenet av insikter förstår vi bättre oss själva och därmed våra medmänniskor. Med detta har vi möjlighet att förändra vår situation på jorden.

Om kvinnor föds in i ett strukturellt maktförtryck hur ska då en man (ponera monogami, heterosexualitet i detta exempel) hitta en jämlik kvinna att öva sin jämställdhet mot? Systemet upprätthålls med lagar, regler, påverkansfaktorer, pikar, kommentarer, frågor, reklam. Maktfrågan har inte med kön att göra även om den kan drabba kön. Ojämlikhet orsakas av att ställa vi mot dem. Den har sin grund i uppdelning, i en separationstanke. Ställs 50 % av jordens befolkning som motståndare så infinner sig nästan majoritet.

Om fattiga ställs mot rika kan verklig obalans synliggöras. Hur ska en människa som lider av näringsbrist kunna stå upp för sin sak? Makten om maten. Makten om rent vatten, det mest essentiella är inte lika konfliktfylld. Spädbarn som dör i diarré  kan inte ta strid för sin sak. Vi behöver stillhetens meditation vid ett tänt ljus. Vi behöver medkänsla, kärlek, compassion för alla är ännu inte redo att leda oss framåt. Några går före och visar vägen, lyser upp stigen för envist kämpande egon vars hunger är omättbar.

Fyra ljus, fyra veckor, sen kommer ljuset tillbaka och ännu ett cirkelvarv runt solen är till ända.





















foto: Marie Torebring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar