tisdag 16 maj 2017

nivå 5, kommunikation, flöde, flow

Uttryck, kreativitet, skaparkraft gäller för det mesta i livet. Förälskelse, vänskap, sex, att skriva, att måla, att virka. Så var vill du flöda någonstans?

Du bygger där du står oavsett om du är medveten eller omedveten. Om du upprepar en viss kunskap, ett visst yrke, som att tvätta familjens kläder år ut och år in så blir du tillslut mycket bra på det. När du ska prova något nytt går det till en början trögt, är kämpigt, ger sig inte så lätt. Om du upprepar, inte ger dig, envist fortsätter utan bedömning, utan självanklagelser eller att lyssna till andra som vill vara kaptener i ditt liv så kommer det tillslut börja flöda, gå lättare.

Om du pausar släpper du greppet om flow och du får tänka efter, hur var det nu ...

I skrivprocessen är det nödvändigt för att låta texten vila så att du kan se på den med nya ögon. I akvarellmålning måste vissa partier torka innan fortsatt målning är möjlig. I det mesta är det bra för resultatet att distansera sig, att ta en paus. Kanske måste processen flöda åt ett annat håll? Vänskaper vilar, relationer tar slut.

Upprepa, håll ut, andas, tänk inte, måla, måla, måla, skriv, skriv, skriv. Koncentrera dig så starkt att du blir ett med processen. I detta finns flow. Flow är glädje, lycka. Flow är ett förhållningssätt. Den som myntade begreppet heter Mihalycsikszentmihalyi med titel professor i psykologi, Chicago.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar