söndag 16 december 2018

Bokrecension; Ljuset vi inte ser

Bokrecension; Ljuset vi inte ser, Anthony Doerr, Bookmark förlag, 2016

Början av boken är fantastiskt välskriven. Magiskt bra.
I slutet blir meningarna mer staplade och avrundningen inte så fantastisk utöver vad vi vet från den faktiska verkligheten om andra världskriget och dess efterverkningar. Berättelsen kunde ha slutat tidigare. Jag behöver inte veta vad som hände huvudkaraktären ända fram till barn och barnbarn.

Innan dess är berättelsen som sagt var sagolik. Den är uppbyggd av underbart lagom korta kapitel som med sin växelverkan följer ömsom den blinda franska flickan och den föräldralösa tyska pojken.

Historien vävs samman i slutet då långt avstånd upphör och den magi som uppstod över radioetern i berättelsens början då främlingar förenades och den kraft som etsade detta in i framtiden möjliggjorde det synkroniserade mötet i berättelsens slut.

Det är en fin historia om hur alla människor är offer utan val, men där också möjligheter till att ta ställning genom mod och styrka finns. Att se ljuset i mörkret, att bestämma sig för ett moraliskt val där andra människors liv räddas sätter det egna livet på spel. Berättelsen kretsar kring temat överlevnad.

Dö i gruvan.
Dö vid fronten.
Bli misshandlad till döds.
Dö under granater.
Dö av minor.
Bli ihjälskjuten.
Svälta ihjäl.
Och så vidare ...

På en punkt är berättelsen lam, det sexuella våldet mot kvinnor. Att det skulle vara möjligt att dessa kvinnor låter övergrepp ske under tystnad och utan någon som helst konsekvens eller fundering över vad en sådan kränkning gör med individen gör att jag föreställer mig att författaren inte tagit detta på allvar att sätta sig in i innebörden av sexuellt våld. Däremot finns vackra, obehagliga beskrivningar av huvudkaraktärens reaktioner på att ha bevittnat ihjälskjutningar.

Det är en bok som varmt rekommenderas. En pärla. Vi får också följa jakten på den försvunna diamanten, vilken lockar fram girigheten hos skrupelfria individer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar