fredag 11 maj 2018

Altruism

Människor har svårt för det altruistiska beteendet. Antingen tror de det är omöjligt att hysa en osjälvisk omtanke eller så är det vanligaste gensvaret att utnyttja denna idiot. Ta för dig om det serveras så enkelt. Ta emot och ta gärna mer än du behöver!

Så ett varningens ord då du nått så långt som till altruism. Hökarna, rovdjuren vaktar i vassen och har inga skrupler i att sänka dig, tillförskansa sig mer på din bekostnad. Jag har mött många av dem genom livet. De kan också benämnas glidare. Gör ingenting för att sen ta över. Är det dessa du ska rädda?

Du ska inte offra dig själv så mycket att du går under på grund av andra. Det är ingen hjälpt av. I synnerhet inte dessa som utnyttjar dig enbart för egen vinnings skull. Alla liv har ett värde och att offra sitt liv är inte gott. Du bör vara intakt av din insats. Den ska inte utplåna dig. Det är inte att vara hjälte. Martyrskap är inte heroiskt.

De där hökarna som gärna skadeglatt ser dig sänkt behöver egentligen en annan behandling. De kanske inte går att sätta på plats. Varför inte låta dem förvånas? Om de inte är helt avstängda. Då är det riktigt kört.

Det du har gett kommer tillbaka. Har du tagit, roffat åt dig kommer även det tillbaka. Du förlorar något utan att någon har en tanke på att du själv har orsakat det eller innerst inne bett om den läxan.














foto: Marie Torebring, Förgätmigej


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar