onsdag 21 februari 2018

Copyright

Att uttrycka sig på något sätt är skönt för alla individer. Att komma till uttryck blir något utöver att existera. Det kan vara att skriva dagbok ifall ens tankar och reflektioner är tystade.

Att någon annan stjäl ens texter är intrång i det upphovsrättsliga skydd en text genast får i Sverige vid nedtecknande av orden, i själva skapelseögonblicket. Det innebär att den som skapat verket bestämmer hur det får användas.

Att inspireras, skapa vidare är fullt tillåtet och det vackra med all kreativ verksamhet. Det synliggör den kreativa kopplingen till livet, evolutionen. Det som bäst översätts med förändring, att flöda med i livets flod.

Förmågan till kreativ verksamhet är förknippad med kommunikation, röst, talan, att uttrycka sig. Det bästa är om individen får lov att uttrycka sig själv och ingen annan profiterar på individens själsliga talan. För i det konstnärliga lägger personen in sin själ. Det är så den unika rösten syns. Den som ingen annan kan eller får stjäla.

Det upphovsrättsliga skyddet sträcker sig i Sverige 70 år efter upphovsmannens död. Därefter är det fritt att publicera någon känd eller okänd persons texter.

Läs gärna Göran Fagerströms bok "Copyright och tryckfrihet för författare och bokutgivare", Bokverket, 2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar