fredag 9 juni 2017

Bokrecension; "Dessa arma uslingar ... - sjuk och fattigvård i 1700-talets Karlskrona

 Bokrecension; "Dessa arma uslingar ... - sjuk och fattigvård i 1700-talets Karlskrona, Michael Helgesson, Bengt I Lindskog, Blekinge museum, 2000


Boken är lättsamt skriven på ett underhållande sätt. Den ger en tydlig inblick i sjukvårdens framväxt och en förståelse för att det inte var så länge sedan vi i Sverige hade utbredd syfilis, malaria, fattigdom, tuberkulos, smittkoppor, rödsot (dysenteri), influensa, svält, tidig död, hög barnadödlighet.

Mycket från den tiden är sig likt i dagens samhälle. Rika handelsmän och fattiga pigor, kvinnors beroende av mannen, fattiga änkor, föräldralösa barn. Inför en utvecklad brand står fattig som rik nästan lika utblottade framgår också av texten.

Boken visar hur kunskap möter okunskap. Den visar på medmänsklighet, att vilja ta hand om sin nästa. Människor som gör vad de kan för främlingar. Människor som också tar avstånd från sin nästa i okunskap, för att de inte förstår smittspridningsvägar. Människor som ramlar ned hos okända och dör, som då får se till att dessa begravs. Boken ger en tydlig inblick i 1700 - talets Karlskrona.

År 1752 startade vårt första allmänna undervisningssjukhus, Serafimerlasarettet i Stockholm. Där arbetade min mormor. Där träffade hon min morfar som var patient. Hon var 18 år och han 20 år. Om hon gifte sig så förlorade hon arbetet och därför sköt de fram det hela till 30 årsåldern. Det var kring sekelskiftet då 1800 - tal gick över i 1900 - tal. Delar av detta kommer du kunna läsa om i "Erikas bok".



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar